Certificare internațională în CBT la Beck Institute of Cognitive-Behavior Therapy - Psih. Dr. Cosmin PopaCertificare internațională în CBT la Beck Institute of Cognitive-Behavior Therapy

5 septembrie 2023     Adăugat de dr. Cosmin Popa

„Aventura” certificării mele, în cadrul Institutului Beck de Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală, a început în urmă cu patru ani, atunci când am pășit pentru prima oară pe culoarele institutului Beck, din Philadelphia, SUA. În acel moment, nu am bănuit faptul că într-o zi voi reuși să devin certificat și afiliat la cel mai important institut de CBT din lume, pe care mulți psihologi și psihiatri l-au denumit metaforic „templul CBT-ului”. Această sintagmă reprezintă, bineînțeles, o aluzie la faptul că institutul, care a fost înființat și poartă numele celui care a creat și dezvoltat ceea ce noi numim astăzi CBT, mai exact Dr. Aaron T. Beck, promovează programe de formare extrem de serioase, la standarde profesionale extrem de ridicate (dacă sunteți interesați, mi-am descris această primă experiență aici: https://www.cabinet-psihologie-mures.ro/cabinete-psy/experienta-mea-in-cadrul-institutului-beck-bala-cynwyd-sua/ ).

În acești patru ani, am urmat o serie de cursuri specifice și un proces de supervizare necesar certificării, pe alocuri chiar cu un „aller-retour”, vorba francezului, între România și SUA. A fost o perioadă dificilă, dar frumoasă. Din păcate, pandemia COVID-19 a complicat foarte tare lucrurile în această direcție. Cu toate acestea, deși am avut multe dubii în privința continuării acestui proces de certificare, încurajat fiind de o mână de colegi și prieteni, am preferat ca, în ciuda tuturor vicisitudinilor, să merg mai departe. Și aceasta deoarece mi-am dorit foarte mult să-mi dezvolt cunoștințele și abilitățile în psihologia clinică și CBT, învățând cu și de la cei mai buni. Motivul a fost unul extrem de simplu, și anume, pentru a-mi putea ajuta apoi cât mai mult clienții/pacienții în terapie, totodată împărtășind cunoștințele acumulate cu studenții și colegii mei psihologi, psihoterapeuți, sau psihiatri.

Acum, voi expune câteva reflecții legate de experiența mea. Dincolo de calitatea umană excepțională a oamenilor pe care i-am întâlnit în cadrul institutului, am avut privilegiul de a învăța de la niște profesioniști desăvârșiți. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult în stilul de predare american a fost pragmatismul și accentul pus pe eficacitate și eficiență, cantitatea de informații fiind considerabilă, totodată de actualitate și de o foarte bună calitate. După absolvirea cursurile specifice, urmează procesul de admitere în certificare, acesta constând în completarea unui chestionar, care cuprinde informații legate de motivația pentru care dorești să te certifici, fiind necesar ca acesta să fie însoțit de un CV. După circa două săptămâni de la depunerea aplicației, am aflat faptul că am fost admis în cadrul procesului de certificare și am intrat în următoarea fază, respectiv procesul de supervizare.

            Supervizarea constă în discutarea unor cazuri din psihoterapie, cu un supervizor care „acoperă” aria de expertiză a supervizatului. În cazul meu, supervizor mi-a fost Dr. Robert Hindman, pe care îl mai avusesem ca trainer, în cadrul modulului pentru depresie și prevenția suicidului. Trebuie spus faptul că pentru obținerea diplomei de finalizare a supervizării în cadrul institutului, trebuie ca în cel puțin trei ședințe de supervizare, să obții un punctaj egal sau mai mare de 22 de puncte, la Cognitive Therapy Rating Scale (CTRS), pentru cazurile înregistrate și/sau transcript-urile trimise săptămânal. Mai exact, cu acordul clientului, ședința este înregistrată, după semnarea unui acord în acest sens, iar pe o rețea securizată înregistrarea și/sau transcriptul sunt trimise către supervizor. La aceste documente, doar supervizorul și supervizatul au acces. Ceea ce reprezintă un punct forte al supervizării este faptul că supervizorul îți trimite cu cel puțin trei zile înainte de ședința de supervizare, toate observațiile sale legate de ședința respectivă, consemnând atât punctele forte ale supervizatului, cât și cele care necesită îmbunătățiri. Apoi, în ședința de supervizare propriu-zisă, toate aceste aspecte sunt discutate pe larg.

            Deși am deja o experiență de peste 15 ani în domeniul psihologiei clinice și a practicii CBT, acest proces de supervizare mi s-a părut incredibil de benefic și de eficient. Mai exact, având în vedere faptul că Dr. Hindman este un psihoterapeut și un trainer prolific, având o experiență clinică considerabilă, am reușit să discutam împreună despre fiecare caz în parte, particularizând intervențiile CBT în funcție de nevoile și trebuințele clientului. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost abordarea integrativă a cazului, iar aspectul de noutate a constat în îmbinarea eficientă a CBT cu tehnici specifice de Mindfulness, reglare emoțională, lucrul pe emoții, etc. Cu alte cuvinte, mi-am dat seama de faptul că procesul de supervizare în cadrul institutului nu se rezumă doar la atât, ci reprezintă și un mijloc de deprindere a aplicării unor noi protocoale de intervenție psihologică pentru diferite probleme de ordin psihopatologic sau existențial. Deși procesul în sine a fost extrem de solicitant, consider faptul că tot acest efort a meritat, având în vedere cunoștințele și abilitățile pe care le-am dobândit.

            Ultima fază a certificării constă în elaborarea unei descrieri de caz (case write-up), care trebuie să fie însoțită de o înregistrare a unei ședințe din terapie cu clientul respectiv, a cărei descriere este deja făcută (inclusiv transcriptul, dacă nu este în engleză), iar după ce se evaluează întreaga documentație, comitetul institutului decide dacă candidatul este admis sau nu. Notele minime de admitere pe CTRS-R și CWU sunt de 22 de puncte din 32 posibile, iar în cazul în care un singur item rămâne necompletat, candidatul este imediat eliminat. Din fericire, am trecut cu brio și această ultimă probă, iar în urmă cu câteva zile am fost anunțat de faptul că sunt clinician certificat în cadrul Beck Institute!

Dacă sunteți interesați de acest proces de certificare, pe care eu îl recomand tuturor colegilor mei psihoterapeuți CBT cu experiență în domeniu, puteți găsi toate informațiile necesare, aici: https://beckinstitute.org/certification/cbt-certified-clinician/

De-a lungul acestui proces de formare au fost și mulți colegi care m-au întrebat dacă merită tot acest efort. Într-adevăr, nu a fost ușor, dar cred că după această certificare sunt un terapeut mult mai bun decât eram înainte. Și nu mă refer neapărat la partea tehnică sau metodologică. Mai cu seamă, marele risc pentru noi, terapeuții, este ca la un moment dat, datorită unor succese terapeutice să devenim poate prea siguri pe noi, ceea ce ne împiedică să reușim să vedem lucrurile din mai multe perspective. Orice proces de supervizare sau autocunoaștere are rolul de a te face conștient atât de punctele tale forte, cât și de cele care necesită o îmbunătățire sau o corecție. Așadar, pentru mine acest proces de certificare, dincolo de tehnici, protocoale sau metode, a fost și unul de auto-reflecție și auto-contemplare, lucru care mă ajută să fiu mai prezent în terapie cu clienții mei, în același timp creându-mi și o scală de referință/valoare a ceea ce însemnă să fii cu adevărat psihoterapeut.