Curs Schema Therapy

Asociaţia Română de Terapii Comportamentale şi Cognitive, a organizat în luna Aprilie a acestui an, la Bazna în jud. Sibiu, un curs intensiv de formare în Schema Therapy. Cursul a avut o durată de o săptămână implicând câte opt ore de traning pe zi. 

Formator a fost dna. Ruth Werdigier, psihoterapeut cu practică privată la Viena, trainer şi supervizor in cadrul Asociaţiei Austriece de Terapie Cognitiv-Comportamentală.

Din experienţa profesională a d-nei Ruth Werninger, amintim faptul că şi-a început cariera la Londra în clinica de psihiatrie condusă de Prof. Victor Meyer, apoi a continuat la Berlin şi Köln formându-se în acest timp în terapie cognitiv comportamentală. După ani de practică a  revenit la Viena unde a desfăşurat o activitate îndelungată în clinica de psihiatrie condusă de Prof. Merz, o altă personalitate importanta din terapia cognitivă europeana. În acest timp a urmat încă două formări, prima în terapie sistemic-strategică la Viena, iar cea de a două în Schema Therapy la New York, chiar cu fondatorul acestei terapii, adică Dr. Jefrrey Young.  

Acest modul de formare a fost considerat unul avansat, astfel că, toţi participanţii au fost selecţionaţi doar din ARTCC, în baza diplomei de psihoterapeut autonom. Cursul a fost unul intens iar participanţii au simţit din plin acest lucru, Schema Therapy fiind o terapie în care pe lângă partea cognitivă, emoţiile deţin un rol esenţial. Predarea părţii teoretice, aplicaţiile practice în grupuri, dar şi demonstraţiile lui Ruth, au contribuit la înţelegerea bazelor acestui model terapeutic.

Un mare accent a fost pus pe tehnicile specifice relaţiei obiectuale din psihanaliza, dar şi jocului de rol al scaunului gol din Gestalt terapie, precum şi regresiei specifice tehnicilor hipnoterapiei, toate aceste tehnici fiind efectuate într-un mod caracteristic Schema Therapy.

În concluzie, cele şapte zile de traning au fost intense, uneori dificile, dar deosebit de utile pentru toţi participanţii.

După şase luni de aplicare în practica clinică a Schema Therapy, pot afirma că această terapie este deosebit de utilă în anumite probleme psihologice structurale de personalitate, dar şi în probleme cotidiene de viaţă care nu implică o anumită patologie.  Mulţumim încă o dată, Ruth!    

Comments are closed.