Sfaturi raţionaleSfaturi raţionale

8 martie 2013     Adăugat de Cosmin Popa
  1. Ar fi de preferat să reușești în tot ceea ce faci şi fă tot ceea ce depinde de tine în acest sens, dar dacă nu reușești, nu înseamnă că eşti fără valoare ca om, ci doar că ai avut un comportament mai puțin performant, acest lucru putând fi oricând corectat.
  2. Ar fi de preferat să reuşeşti în tot ceea ce-ţi propui, dar dacă nu reușești nu este o catastrofă ci doar un lucru extrem de neplăcut.
  3. Ar fi de preferat să reuşeşti în tot ceea ce-ţi propui, dar dacă nu reuşeşti acceptă situaţia şi cu timpul vei începe să suporţi acea neîmplinire, chiar dacă la început îţi va fi greu.
  4. Ar fi de preferat să ai parte de un tratament corect din partea celorlalţi, dar atunci când acest lucru nu se întâmplă nu înseamnă că tu sau ei sunt lipsiţi de valoare ca oameni.
  5. Aminteşte-ţi că dacă ceilalţi se comportă nedrept faţă de tine, este doar un lucru negativ, fără a fi o catastrofă.
  6. Ar fi de preferat ca toată viaţă să fie uşoară şi dreaptă, iar atunci când nu se întâmplă acest lucru, nu înseamnă că viaţa este nedreaptă sau grea, ci că traversezi o perioadă dificilă care va trece cu timpul.
  7. Singurul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere pentru a fi echilibrat emoţional este că nimic nu trebuie să se întâmple cu necesitate, aici şi acum şi neapărat.

 Adaptarea după David D. (2006) Tratat de psihoterapii cognitive şi comportamentale, p. 375.

[sgmb id=”1″]