Membru al Association for Contextual Behavioral Science (ACBS), SUA

Cu puțin timp în urmă am devenit membru al Association for Contextual Behavioral Science (ACBS), SUA,  asociație care are ca scop principal promovarea unor noi metode terapeutice, provenite din cel de-al ,,treilea val” (ultima generație) al psihoterapiilor cognitiv-comportamentale (CBT).

Așadar, pentru ACBS există câteva orientă științifice și terapeutice clar definite, mai exact: Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Contextual Behavior Science (CBS) și Relational Frame Theory (RTF). Într-o lume în care oamenii sunt supuși unui ,,bombardament informațional” iar cerințele societății le impun standarde extrem de ridicate în diferite roluri ale vieții, de cele mai multe ori stresul combinat cu pierderea sensului și o anumită rigiditate cognitivă, contribuie la apariția psihopatologiei.

ACBS își propune în special respectarea practicii psihoterapeutice bazate pe dovezi științifice, în cadrul procesului terapeutic. În același timp prin intermediul Acceptance and Commitment Therapy (ACT), postulează faptul că pentru a nu se confrunta cu patologia emoțională/psihică persoana trebuie să accepte evenimente/situațiile pe care nu le poate controla, să fie prezentă și să trăiască momentele principale ale vieții, precum și să trăiască în raport cu  credințele și valorile sale de viață. În cadrul ACT principalele forme de intervenție au ca scop flexibilizarea psihologică în cazul persoanei, difuziunea dintre gând-acțiune, învățarea expirențială și acțiunea constructivă. De asemenea, în pofida faptului că este o abordare terapeutică relativ nouă, ACT are din ce în ce mai mulți terapeuți instruiți, în special din două motive. Primul este legat de studiile științifice care-i confirmă eficiența terapeutică într-o gamă largă de tulburări psihopatologice, iar celălalt motiv este legat de simplitatea modelului, abordarea transdiagnostică (se iau în considerare comportamentele și nu criteriile de diagnostic), precum și de folosirea cu precădere a metaforelor și analogiilor.

Tehnicile și metodele specifice ACT sunt eficiente și pot fi folosite inclusiv complementar în cadrul intervenției CBT standard, în scopul modificării/restructurări cognitive a unor gânduri automate, și cu precădere în cadrul tulburării obsesiv-compulsive sau a unor tulburări de personalitate. Personal, în momentul de față mi-am început pregătirea intermediară și supervizarea în cadrul ACT cu traineri internaționali din cadrul asociației, iar rezultatele obținute cu clienți în psihoterapie sunt mai multe decât mulțumitoare. Mai multe informații puteți găsi aici: Find an ACT Therapist – Dr. Cosmin Popa 

Comments are closed.